Články a foto


Fotoalbum

25.9.2006 - Korzika: Všeobecne

Po zvažovaní tohoročnej dovolenky vyhrala Korzika. Pôvodne sme mali v pláne aj Alpy, ale ak si už človek raz zaplatí trajekt,je lepšie využiť čas strávený na tomto francúzskom ostrove čo najviac. Zaujímavosťou Korziky je jazyk domorodých obyvateľov - Korzika sa dlho vyvíjala izolovane a jazykom sa stala latinčina zmiešaná s taliančinou. Oficiálnym jazykom je francúština. Východiskovým bodom pre nalodenie na trajekt na Korziku sa pre nás stalo s geograficko-ekonomických dôvodov talianske Livorno.

Podľa odporúčaní priateľov sme sa rozhodli Korziku obísť v smere hodinových ručičiek ;-) teda najprv východné a potom západné pobrežie. Východné pobrežie je rovinaté s pokojným morom a dlhými jemno-štrkovými plážami. Pre niekoho až nezaujímavé, no myslím, že romantiku kempovania na pláži priblíženú fotografiami privíta každý. Extrémny juh Korziky sa považuje za najkrajšiu časť. Západné pobrežie je veternejšie, útesovité, so silnými vlnami. Na ostrove nám v podstate fúkalo od začiatku až do konca, špeciálne na západnom pobreží.

Bolo by hriechom obísť vnútrozemie. Korzika je vďaka svojej hornatosti nazývaná aj "horou v mori" - najvyšší vrch Monte Cintu meria 2 710m. Veľmi populárny je horský prechod GR20, či jeho kratšie alternatívy.

Pred nalodením v Livorne určite odporúčame malý výlet do mestečka Pisa, kde stojí unikátna šikma veža. Odbočka z dialnice je cca 10km pred Livornom. Po príjazde do mestečka je najlepšie poinformovať sa, ak sa chcete vyhnúť blúdeniu. Pár metrov pred vstupnou bránou k šikmej veži je platené parkovisko, otvorené od 6:00 do 22:30. Vrele môžeme odporúčať večernú návštevu, keď je všetko krásne vysvietené. Atmosféru dotvárajú miestni muzikanti a množstvo stánkov so suvenírmi.

Lístky na trajekt je možné zakupiť prostredníctvom internetu na www.corsicaferries.com alebo priamo v pristave. Výhodou nákupu cez internet je možnosť zakúpenia lacnejšieho lístka, väčšinou na večerné plavby. Pri kúpe priamo na mieste sa može stať, že práve takéto plavby už budú vypredané. Pri naloďovaní odporúčame dávať pozor na podvozok, pretože chytiť podvozok alebo spojler nie je až také náročné ;-)

Cieľovou stanicou korzického pobrežia je Bastia. Cestovali sme nočným trajektom s dvojhodinovým meškaním a preto sme boli veľmí radi, keď sme o druhej v noci našli otvorený kemp v Bastii (smerom na Ajaccio) s príjemnou cenou ubytovania 14€ za dve osoby, stan a auto.

Cestou naozaj nie je núdza o ubytovanie v kempoch. Cena pre dve osoby, stan a auto sa pobybuje v rozmedzí 14 až 25€, priemerne 20€.

Benzín, alebo "vitajte na ostrove"... - cena benzínu (august 2006) vám dá jasne najavo, že nie ste na pevnine. Pohybuje sa od 1.35 do 1.44€, čo je oproti taliansku značný skok. Vo veľkým mestách je cena nižšia a mimo nich vytiahnu z hladného auta čo najviac peňazí... Každopádne vnútrozemie neoplýva veľkým množstvom čerpacích staníc a teda je lepšie tankovať na pobreží.

Prvým milníkom našej cesty sa stala Solenzara, kde sme strávili niekoľko dní spojených s oddychom pri mori ako aj výletmi do vnútrozemia.

späť


















Ukážeme Vám cestu nahor

Náhodná fotografia

Tatry Portál - všetko o Vysokých Tatrách